Riverside Drive Apartment

Studioteka was asked to redesign an existing, 1,100 sf two bedroom apartment for a Haitian client with beautiful views overlooking Riverside Drive in Washington Heights. The project was a complete gut renovation, as the apartment had not been touched since the 1970s. Studioteka prepared construction drawings for the building’s coop board and the New York City Department of Buildings as well as coordinating the installation of new kitchen and bathroom fixtures, finishes, and appliances and new flooring throughout. An old dumbwaiter shaft in the kitchen was removed, allowing for a better flow of space and the addition of a small breakfast nook. New French doors were added between the living and dining rooms, and between the dining room and living rooms and the entry foyer, and a door was opened between the kitchen and dining areas, to create a better flow between spaces. The French doors let light pass through from the windows to the hallway, and also allow the living and dining rooms to be used in different ways, including as additional space for guests. The renovated apartment has new decorative moldings throughout, and new transom windows have been installed above the bedroom doors to allow more natural light into the hallway. The kitchen appliances were completely replaced, and a new dishwasher was also added along with a new washing machine. The kitchen’s deep brown wood flooring complements the white cabinetry with its translucent inset glass and the warm neutral tile backsplash that runs the length of the stone countertop. New recessed lighting was added in the passageway that leads to the bedrooms along with new ceiling mounted fixtures in every room, and the electrical and plumbing were fully upgraded throughout. Project Team: Vanessa Keith, Manwei Wang, Tae Hyung Kim, Yuhui Huang, Jing Hai

Fully renovated dining room with a warm wooden table as the focal point of the space

View from the living room looking towards the entry foyer and the dining room with French doors

The living room color palette with blues, warm golden accents and marble topped end tables

View into the new kitchen from the dining room

Looking towards the new door between the kitchen and hallway, and the new breakfast nook

View looking towards the dining room with the new stove and integrated range hood and microwave above

The new bathroom has been opened up by way of a partial glass wall separating the shower from the sink. Marble accented wall tile and stone forms a backdrop to the simple white of the sink, tub and WC

View from the shower looking through the new glass wall toward the sink at the entry to the space

A space for meditation and quiet contemplation in one of the bedrooms

African and Afro-Caribbean artwork in the living room

Before and after collage